(06) In het verlengde van het omgekeerde

Deze sectie is voorbehouden om te 'brainstormen', dit doen we op basis van een zelfonderzoek dat reeds heeft plaatsgevonden. Alles staat open voor dialoog, finetuning, verwerping en/of verdere ontwikkeling. Een monetaire reset is als een sleutel' die toelaat onze samenleving fluweelzacht te transformeren, van 'monopoly' naar sociaal duurzaam'. Aan de hand van vereenvoudigde modellen ontbloten we de 'tragische absurditeit' van onze hachelijke positie, bijna ongeloofwaardig maar toch waar.
Plaats reactie
Werner
Site Admin
Berichten: 185
Lid geworden op: 28-07-2014 09:31

(06) In het verlengde van het omgekeerde

Bericht door Werner » 03-08-2014 11:55

Vereenvoudiging

Tot zover hebben we steeds de omgekeerde logica radicaal toegepast waardoor we neutraal geld uit de reeds bestaande geldhoeveelheid konden genereren, dit wiskundig precies opdat we alle schulden konden 'oplossen'. De oefening maakt ons bewust dat we niet de reële economie onnodig moeten belasten, de sociale impact is dan ook gigantisch als we daartoe zouden besluiten. In werkelijkheid zien we nog heel wat anders want waarom zouden we eerst de conversie doorvoeren als blijkt dat dit alles nog veel eenvoudiger kan? Wat bedoelen we? In eerste instantie, in onderstaand voorbeeld beperken we onze oefening tot en met de conversie. Door toepassing van de attractor kunnen we inderdaad voldoende geld genereren om de schulden af te lossen, dit zien we aan de rechtse pijl in het beeld. Bij de volgende stap zouden we het neutrale geld toevoegen aan het circuit, dit via de schuldenaars en een transitrekening. Hierna zouden dan de schuldeisers dit geld ontvangen en de schuldenaars ontlast worden van de schuld. Op deze manier kan het volledige schuldencomplex herleid worden tot nihil zoals we eerder gezien hebben.

Afbeelding

Aan de dynamiek of methode hoeven we niets te wijzigen tenzij dat de conversie niet nodig is, we kunnen immers ook neutraal geld gewoon toevoegen. Het betekent dat het oplossen van het schuldencomplex nog eenvoudiger wordt, simultaan met de invoering van een wereldmunt krijgen we stilaan zicht op wat een monetaire reset echt betekent. We draaien het beeld nu in principe terug om, in het verlengde van de omgekeerde logica.

Afbeelding

We hebben ook gezien dat we al het schijngeld kunnen materialiseren mits gebruik van de omgekeerde logica, ook hier stellen zich een aantal bijkomende vragen en/of bedenkingen. Immers, als we de evolutie van geld beschouwen dan ligt het in lijn van de verwachting dat alles electronisch zal verlopen in de toekomst. We denken maar aan het innovatieve idee dat we via onze GSM kunnen betalen, dit laat nog even op zich wachten maar betaalkaarten kennen we allemaal. We kunnen dan ook besluiten dat het zogeheten 'geld uit het niets' geen probleem vormt maar nu net dit hele proces bevordert, bizar genoeg volledig tegengesteld aan de perceptie die hier overwegend over bestaat. Ook hier kan een beeld helpen.

Afbeelding

De allereerste betaalmiddelen (bv Kauri) laten we hier achterwege, wat we zien is dat in werkelijkheid papieren geld het goud heeft vervangen, dit in tegenstelling tot het idee dat goud als dekking dient voor de geldhoeveelheid. Uiteindelijk is dit logisch te begrijpen aangezien er voor het goud zelf geen dekking bestond, bezwaarlijk kan gezegd worden dat de aarde deze functie zou hebben, dit zou absurd zijn. In het evolutionair verlengde wordt papieren geld vervangen door electronisch- en/of virtueel geld, in realiteit is slechts 3% van de geldhoeveelheid nog fysiek dus we zijn op goede weg. Als we deze lijn doortrekken dan komen we op het spoor van nog een heikel topic in onze samenleving, namelijk de zogeheten 'goudoorlog'. En dit stemt werkelijk tot nadenken, de invoering van een wereldmunt overstijgt de valuta-oorlog, door het loslaten van het papieren geld en de ont-dekking van goud kunnen we ook de goudoorlog overstijgen. Bekeken vanuit het toekomstperspectief wordt de tragische absurditeit van ons tijdsgewricht steeds duidelijker, niet enkel kunnen we alle schulden herleiden tot nihil zonder koopkracht- en/of kapitaalsverlies, we kunnen ook twee oorlogen overstijgen en/of neutraliseren. Anders gezegd, visionair bekeken kunnen we nu al zeggen dat valuta- en goudoorlogen behoren tot een achterhaald paradigma, ze kunnen ons enkel nog storen wanneer we progressie willen boeken. Finaal ook hier een oorlog om niets, als bewustwording kan dit tellen.

Betekenis

Om dit helder te krijgen, we zouden alles wat hier een correlaat mee vertoont moeten kunnen schrappen uit onze manier van denken, om dan te kijken welk wereldbeeld er zich openbaart. Mits wat verbeeldingskracht mag het alvast duidelijk zijn dat dit nieuwe beeld onvergelijkbaar anders zal zijn dan de realiteit waarin we heden leven, het is quasi letterlijk de knop omdraaien. Of deze realiteit zich ook zal doorzetten is volledig afhankelijk van het maatschappelijke besluitvormingsproces en dat is vooral een kwestie van leiderschap, een politieke kwestie, een kwestie van normen, waarden en ethiek. Als sociaal en duurzaam enige betekenis heeft dan is het nemen van onze morele verantwoordelijkheid in deze kwestie beslist geen achteloos advies, het is alsof we ons letterlijk kunnen bevrijden van de ketenen die het systeem ons oplegt. Voor we hierover uitwijden, vervolledigen we graag de oefening wat de schulden betreft. Het schema kan nu ingekort worden aangezien de conversie niet meer nodig is en praktisch gezien is het veel eenvoudiger om te realiseren, bij de omgekeerde logica zouden immers alle prijzen in de wereld moeten gedeeld worden door de conversiefator. Ondanks dit technisch mogelijk is een minder haalbare kaart wat sowieso tot extra chaos en onbegrip zou kunnen leiden, tegengesteld aan het herstel dat we voor ogen hebben. Het resultaat en de methode blijven hetzelfde:

Afbeelding

Evaluatie

Op dit moment in de tijd zijn alle schulden uit de wereld verdwenen, technisch gezien is dit perfect mogelijk. Zoals altijd zullen hierop diverse reacties komen naargelang hoe we hierover denken, zowel pro als contra. Gezien de fijngevoeligheid van dit denkproces besluiten we dit bericht met een oriënterend beeld. In het kort, vertrekkend vanuit het heden en de courante systeemconfiguratie hebben we gezocht naar een manier om alle schulden te herleiden tot nihil, hiervoor hebben we de omgekeerde logica radicaal toegepast. Als theoretische denkkoefening zijn we hierin geslaagd, in het beeld aangegeven door 'brainstorm (1)'. We zijn nog een stap verder gegaan op basis van de vraag of we een toestand konden creëren voorafgaand aan de schulden en het zogeheten 'schijngeld', ook in deze opdracht zijn we geslaagd en weerspiegeld bij 'brainstorm (2)'. Al doende konden we heel de oefening drastisch vereenvoudigen zonder afbreuk te doen aan de gehanteerde methodiek, iets dat zichtbaar werd net omwille van het brainstormen zelf.

Afbeelding

Valorisatie

We herinneren de uitspraak van Einstein die stelde dat de mensheid haar problemen niet opgelost krijgt binnen hetzelfde denken dan waarin ze veroorzaakt worden, naar onze waarneming lijkt het ons legitiem om nu deze vingerwijzing als waarachtig te kunnen beschouwen. Anders gezegd, de omgekeerde logica geeft ons een totaal andere kijk op de situatie, het is nu kunst om dit alles correct te interpreteren. Uit ervaring weten we dat het verwisselen van verschillende denkkaders nogal vaak tot verwarring kan leiden, wanneer we hier geen aandacht voor hebben dan leidt het vaak tot we de 'non-dialoog' noemen, dit soort chaosdenken ondermijnt elke waarachtige dialoog in die zin dat we naast elkaar heen praten. Het belang van wetenschappelijk onderzoek mag hiermee bekrachtigd worden, als echter dit onderzoek niet maatschappelijk gehonoreerd wordt dan is het een maat voor niets en komen we niet tot een doorbraak. Het wordt derhalve kunst om deze denkkaders en bijhorende interpretatieregels goed te onderscheiden, ze te respecteren en synchroniseren. Naargelang hoe we onze samenleving willen organiseren, kunnen we vervolgens een keuze maken met welke 'mindset' we verder willen, welke we niet meer bruikbaar achten en diens meer. Een en ander vinden we rechts in het beeld en vergt al onze aandacht, de keuze die we maken bepaalt onze toekomst (cfr besluitvormingstheorie). Welke keuze maken we vandaag, dat is uiteindelijk de hamvraag.

(05) vorige
(07) volgende
In een wereld vol problemen is de moeilijkste taak aandacht krijgen voor oplossingen

Plaats reactie