(11) Omslagpunt en kritische massa

Deze sectie is voorbehouden om te 'brainstormen', dit doen we op basis van een zelfonderzoek dat reeds heeft plaatsgevonden. Alles staat open voor dialoog, finetuning, verwerping en/of verdere ontwikkeling. Een monetaire reset is als een sleutel' die toelaat onze samenleving fluweelzacht te transformeren, van 'monopoly' naar sociaal duurzaam'. Aan de hand van vereenvoudigde modellen ontbloten we de 'tragische absurditeit' van onze hachelijke positie, bijna ongeloofwaardig maar toch waar.
Plaats reactie
Werner
Site Admin
Berichten: 185
Lid geworden op: 28-07-2014 09:31

(11) Omslagpunt en kritische massa

Bericht door Werner » 08-08-2014 09:19

Stof tot denken

Tot hier hebben we al veel stof tot nadenken, we hebben ons vooral gericht op het schuldencomplex en een aantal reflecties binnen de huidige systeemconfiguratie. Veel meer analyses zijn mogelijk om de 'tragische absurditeit' van onze hedendaagse situatie te duiden, dit is geen arbitraire stelling maar nuchter waar te nemen als we het onze aandacht schenken. Zoals altijd heeft een verhaal een pro en een contra, onze doelstelling bepaalt onze manier van handelen, net zoals systemen hierop afgestemd worden en dat met alle neveneffecten die daarbij komen kijken. Als de maatschappelijke doelstelling wijzigt, zal ook het systeem aan een upgrade onderhevig zijn, dit is een kwestie van menselijke keuzes.

Pro forma

Hieronder de vorige topics die stuk voor stuk belangrijke schakels vormen in het totale transformatieproces, voor de ene misschien reeds lang gekend en te weinig onderbouwd/uitgewerkt, voor de andere totaal nieuw. Om hierover geen misverstanden te laten ontstaan, het is de dialoog waarbinnen meer onderbouwing kan gegeven worden wanneer dat noodzakelijk blijkt, dit kan per persoon verschillen naargelang expertise en/of reeds verworven inzichten. Het is dan ook om deze reden dat we via een forum een en ander bespreekbaar stellen, op deze manier kan het debat meervoudig gevoerd worden.

(01) Het schuldencomplex
(02) Ceteris paribus (Fishermodel)
(03) Praxeologie, what's in a name?
(04) Het financieel omslagpunt
(05) Een strijd om niets, letterlijk
(06) In het verlengde van het omgekeerde
(07) De magie van het verdampende geld
(08) Rente in hernieuwd perspectief
(09) Het verschijnen van innovaties
(10) Het evolutionaire imperatief

Vingerwijzingen

De stelling 'het gaat niet om geld' horen we vrijwel dagelijks, in een geldgedreven maatschappij zoals de onze wordt het vaak als cliché ingeroepen in verschillende situaties. Hetzelfde geldt bij het idee van een 'monetaire reset', dit gaat veel en veel verder dan het spelen met wat getallen op een balans. In werkelijkheid gaat het om onze manier denken, doelstelling, normen, waarden en ethiek. Het onderzoek gaat dan ook veel dieper dan enkele consolidaties en wat spitsvondige boekhoudtrucjes, een en ander hebben we gevangen in een beeld, aangevuld met enkele vingerwijzingen in functie van deze topic.

Afbeelding

Overkoepelende waarheden

Een waarheid die andere ogenschijnlijk tegenstrijdige waarheden op een hoger niveau met elkaar verzoent is een "overkoepelende waarheid". Stellingen kunnen als waar bewezen worden en toch strijdige axioma's opleveren, die alleen met de grootste moeite in een overkoepelende inzicht met elkaar in overeenstemming gebracht kunnen worden.

Paradigmaverschuivingen

Kuhn beschreef de 'structuur van de wetenschappelijke revoluties' in een aantal termen die sindsdien wetenschapsfilosofische standaardtaal geworden zijn: In periodes van normale wetenschap lossen wetenschappers puzzels op. Dat doen ze binnen een paradigma. Maar na verloop van tijd komen ze anomalieën tegen, fenomenen die onverklaarbaar zijn. Als de stapel anomalieën te groot wordt, ontstaat een crisis. Die leidt tot een revolutie: een nieuw paradigma wordt de standaard. Je gaat dus door een paradigmaverschuiving waarbij tussen het oude en het nieuwe paradigma geen communicatie mogelijk is. Het is alsof twee verschillende werelden door een onoverbrugbare kloof gescheiden worden. Door deze onvergelijkbaarheid wordt het onmogelijk om op zuiver rationele gronden tussen de verschillende paradigma's te kiezen. Kuhn benadrukte die paradigmabreuk om het idee van een cumulatieve wetenschapsgroei te ondermijnen.

Alomvattende situatieschets

Soms zegt men dat één van de grootste problemen in de Westerse samenleving de kloof tussen arm en rijk is, dat is waar. Echter, dit is een ‘Westerse’ manier om ernaar te kijken., louter gekwantificeerd als de inkomenskloof. En hoe alarmerend die kloof ook is, er is nog een zorgwekkender kloof nl. de innerlijke kloof, een cultuurkloof, een kloof in bewustzijn, een kloof in de diepte. Als het zwaartepunt van een samenleving meer en meer verschuift, als steeds meer mensen overgaan van egocentrisch naar etnocentrisch en wereldcentrisch (of hoger), dan plaatst dit een zware last op de noodzaak van die samenleving om die mensen ‘verticaal’ te integreren op verschillende diepten in hun eigen ontwikkeling. En hoe dieper het zwaartepunt van een cultuur ligt, des te groter is de noodzaak en de last van deze verticale integratie. Zoals altijd maakt het nieuwe en hogere zwaartepunt de beschikbaarheid van de hogere of diepere structuren voor individuele burgers mogelijk, maar garandeert het die NIET. Naarmate het zwaartepunt van een maatschappij verschuift, zijn er mensen die kunnen achterblijven, gemarginaliseerd, uitgesloten van hun eigen ontwikkeling, benadeeld op de meest gruwelijke wijze nl. in hun innerlijke bewustzijn, waarde en betekenis. Dit schept een interne spanning in de cultuur die verwoestend kan zijn. De kans op een cultuur- of bewustzijnskloof wordt groter bij iedere nieuwe culturele transformatie. Omdat in het ‘Westen’ geen diepte wordt erkend, kunnen we geen zicht krijgen op de dieptekloof, de cultuurkloof, de bewustzijnskloof, die daardoor de ontwikkelde en ‘beschaafde’ landen zal blijven teisteren totdat dit meest cruciale probleem eerst erkend wordt, en vervolgens in een kader gezet wordt op manieren die ons in staat stellen ermee te leren omgaan.

Kritische massa

Zoals altijd kunnen innovatieve ideeën pas groeien als er een draagvlak voor bestaat, bij een 'monetaire reset' ligt dat echter veel gevoeliger dan innovatie binnen een reeds gekend denkkader. Een monetaire reset vereist principieel het loslaten van oude gedachten/overtuigingen, een proces dat veel moeilijker blijkt dan de theorie laat vermoeden. Naarmate dit loslaten vordert, komt een nieuwe realiteit steeds duidelijker in het vizier, het belang van een kritische massa is dan ook onontbeerlijk. In deze periode is kennisdeling, dialoog en correcte integratie dan ook cruciaal, dit zonder succes op garantie aangezien vrijwel zeker nogal wat verzet tegen deze verandering zal optreden. Voor nu kunnen we slechts een indicatie geven van dit proces waarin we drie grote groepen kunnen onderscheiden, onderstaand beeld mag hier denkelijk voor zich spreken.

Afbeelding

Evolutionair logisch

Wanneer we het willen hebben over 'overkoepelende waarheden' kunnen we hier makkelijk richting aan geven, in ons geval betekent dit concreet een aantal 'evolutionair logische' ingrepen, ze liggen besloten binnen het mondialiseringsproces. Ondanks evolutionair logisch betekenen ze toch een ware metamorfose in vergelijking met hoe we vandaag de realiteit ervaren en/of inrichten, daarbij gaat het om relatief 'kleine fluctuaties'. Deze 'kleine fluctuaties' vereisen in de eerste plaats een wijziging van het denken waarna quasi letterlijk een andere realiteit zich ontvouwt, dit betreft een menselijke keuze die niet onderhevig is aan onwrikbare (economische) natuurwetten. Een aantal zaken kunnen we alvast oplijsten, wat ze gemeen hebben is dat ze vooral eenvoudig zijn en transparantie scheppen:
  • (1) er bestaat enkel nog electronisch geld (cfr overstijging goudoorlog)
    (2) er bestaat een wereldmunt (cfr overstijging valutaoorlog)
    (3) alle schulden kunnen louter technisch opgelost worden (ic katalysator)
    (4) er is geen gebrek aan neutraal geld (versus dogma 'geld=schuld')
    (5) er is een renteloos monetair beleid (cfr rente in hernieuwd perspectief)[/list:u]Belangrijk is de reactie die op deze voorstellen komt, in de eerste plaats zijn ontvankelijkheid en aandacht primaire voorwaarden, er moet een bereidheid zijn om hier überhaupt over te willen nadenken. In het andere geval zal nooit enig begrip ontstaan, een begrip dat op zich nog steeds verschillende reacties kan uitlokken naargelang de persoonlijke- en/of culturele conditionering. En dat laatste is vooral een kwestie van de psyche, een kwestie van integratie, transformatie, bewustwording en de bereidheid tot het nemen van onze morele verantwoordelijkheid in deze kwestie. We kunnen alvast het debat voeren en de situatie inschatten, wat zijn de argumenten pro- en/of contra, is het mogelijk om op die manier het draagvlak te verbreden, welke obstakels dienen we te overwinnen?

    (10) vorige
    (12) volgende

In een wereld vol problemen is de moeilijkste taak aandacht krijgen voor oplossingen

Plaats reactie