(04) Biflatie, oefening baart kunst

Brainstormen, zelfonderzoek en dialoog leiden tot allerhande reflecties, in deze sectie bundelen we allerhande informatie wat op zich weer tot nader onderzoek kan/mag leiden. Deze korte reflecties laten toe om via hyperlinks in de diepte te 'graven'. In deze sectie spannen we een zo ruim mogelijk contextueel net, proces- of systeemdenken vormt de grondslag. Ook levensbeschouwelijke reflecties komen hier aan bod, alles staat in relatie tot elkaar.
Plaats reactie
Werner
Site Admin
Berichten: 185
Lid geworden op: 28-07-2014 09:31

(04) Biflatie, oefening baart kunst

Bericht door Werner » 03-01-2015 13:22

Ongekend is onbemind

Dat biflatie nog een weinig gekend begrip is, mag – gezien de omstandigheden – duidelijk zijn. Onze economie is eenzijdig inflatoir geconditioneerd, onderwijs schraagt zich achter deze filosofie en dat heeft gevolgen voor de wijze hoe we denken en handelen. In zekere zin hebben we onze economie geamputeerd van haar beginselen, biflatie is daarom geen nieuw gegeven maar brengt ons terug in herinnering dat inflatie en deflatie simultaan gebruikt kunnen worden. De toepassingsmogelijkheden zijn van die orde dat veel beproefde overtuigingen onder druk komen te staan, om deze reden kunnen we biflatie als ‘visionair’ labelen. In werkelijkheid kan biflatie leiden tot een soort van Aha-erlebnis, we brengen immers terug in herinnering wat eerder uitgesloten werd.

Integratie

Ondanks de eenvoudige basisbeginselen vergt de implementatie van biflatie een hele mentaliteitswijziging, dit is vooral een psychologische kwestie die tot heel wat turbulentie kan leiden. Spreken over biflatie is daarom een gewaagde oefening, niet omdat het ons geen oplossingen zou bieden dan wel omdat het geconditioneerde denken soms heel weerbarstig kan zijn. Termen zoals ‘cognitieve dissonantie’ worden hiermee in praktische zin transparant, in tegenstelling staat ‘cognitieve consonantie’. Aandacht en ontvankelijkheid zijn daarom primair, het is de vraag of we bereid zijn het eigen denken onder de loep te nemen met als doel het herstel van onze economie. Immers, middels biflatie worden heel wat economische ‘onwaarheden’ blootgelegd, ondanks inherent hoopvol is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Voor de goede orde, het heeft ons ook een tijdje gekost om er een beter begrip over te vormen, het is een denkproces dat – omwille van een aantal economische onthullingen – redelijk ‘schokkend’ kan zijn. Biflatie geeft vaak de bevestiging van wat ons ‘buikgevoel’ zegt, ratio en emotie komen hiermee samen maar kan ook leiden tot een ‘gewetenskwestie’. Om al deze redenen is biflatie in alle ernst te beschouwen, het is niet zomaar wat.

Interesse

Biflatie is geen methode die je in iemands strot kan duwen, omwille van het bevrijdende kenmerk kan echter wel deze neiging ontstaan (lees ‘gewetenskwestie’). Een en ander wordt pas duidelijk als daar ook de interesse voor bestaat, het is een kwestie van oefenen, bewustwording en transformatie. Een dergelijk proces kan op verschillende manieren aangevat worden, waar velen nogal afkerig staan jegens het economische discours gaat het bij biflatie vooral om eenvoud. Immers, een inflatoire economie betekent dat we aan de basis onze economie ‘mismeesteren’, wanneer we dat herstellen kunnen veel ‘overtolligheden’ geëlimineerd worden. Om deze reden betekent sociale innovatie vaak ‘creatieve destructie’, het is een bijzonder proces dat transparantie en eenvoud aankondigt, om dezelfde reden vaak tegengewerkt. Een dergelijke obstructie is – in alle nuchterheid – logisch te verklaren aangezien heel wat ‘malafide’ praktijken aan het licht worden gebracht, een minder prettige gedachte voor wie zich eraan bezondigd heeft. En dit is geen oordeel op zich, het hoort nu eenmaal bij het spel dat we vandaag spelen. Elk waarachtig biflaat staat hierdoor voor een zwaarwichtige keuze, zijn we bereid om deze ‘worsteling’ te doorstaan? Het is een keuze die geheel persoonlijk is, kennisdeling is een eerste stap om daartoe te charmeren. Ongekend is onbemind.

Oefening baart kunst

Biflatie is een vreedzaam alternatief, stellingen zoals ‘het gaat niet om geld’ worden steeds duidelijker wanneer we deze oefening aanvatten. Op verschillende manieren kunnen we dit transparant maken, de oefening ‘monetair beleid voor dummies’ wil hier op een speelse manier richting aan geven. Vergis u echter niet, deze oefening lijkt misschien te eenvoudig om waar te kunnen zijn, het is eigen aan biflatie om – in schril contrast met de enorme complexiteit zoals we die vandaag nog kennen – eenvoudig te zijn. Met deze introductie charmeren we u graag tot het spel ‘monetair beleid voor dummies’, een spel dat we zo eenvoudig mogelijk maken maar niettemin de toepassingsmogelijkheden van biflatie inzichtelijker wil maken. Als basis nemen we de Fishervergelijking, op zich triviaal maar toch zeer bruikbaar om een aantal economische misvattingen transparant te maken. Op deze manier hopen we dat ‘het waarom’ van biflatie meer voeding mag krijgen, niet via een weg van ‘raketwetenschap’ dan wel berustend op ‘logisch boerenverstand’. De voorspelling is dat we geconfronteerd zullen worden met een aantal ‘onvolkomenheden’, dit kan gaan over zowel kapitale denkfouten als een aantal platitudes. Een vingerwijzing staat gepast, geloof niets zomaar maar oefen zelf, het is een uitdagende maar welgemeende uitnodiging. Het zit in kleine dingen, volstaat dit om uw interesse te wekken?

https://biflatie.nl/
In een wereld vol problemen is de moeilijkste taak aandacht krijgen voor oplossingen

Plaats reactie