Negatieve rente wordt de norm

In de sectie 'brainstorm' kunnen geen nieuwe onderwerpen aangemaakt worden, antwoord en dialoog kan wel. In deze sectie wordt hierin de vrijheid gelaten, op basis van 'ad random' berichten trachten we de situatie anders te belichten, hoe verhoudt de theorie zich tot de praktijk? Een monetaire reset impliceert een mentaliteitswijziging, de praktijk leert dat dit toch niet zo eenvoudig is dan de theorie laat vermoeden.
Plaats reactie
Werner
Site Admin
Berichten: 185
Lid geworden op: 28-07-2014 09:31

Negatieve rente wordt de norm

Bericht door Werner » 23-01-2015 05:07

Negatieve spaarrente wordt de norm, schrijven de media. Wat wordt hiermee bedoeld? Dat bedrijven, particulieren, instellingen en pensioenfondsen met meer dan 500.000 euro spaargeld op de bank daarvoor moeten betalen in plaats van er geld voor te krijgen. Betekent dit het einde van rentebankieren? Zeker niet, het is een teken van onmacht van de banken.

De Europese Centrale Bank heeft besloten om een negatieve rente in rekening te brengen aan de commerciële banken die geld ‘over’ hebben en dat op een ‘spaarrekening’ bij die Europese Centrale Bank zetten. Waarom doen banken dit? Omdat ze steeds minder bereid zijn om nog krediet te verlenen aan mkb bedrijven en aan particulieren (hypotheken). De Europese Centrale Bank (ECB) denkt met die negatieve spaarrente banken ertoe te brengen dat ze wel geld uitlenen. Banken betalen echter liever die negatieve rente dan dat ze geld uitlenen. Omdat het toch een kostenpost is, hebben de banken in Europa bedacht dat ze deze kosten maar gaan verhalen op de spaarders. Niet op de kleine spaarders, die hoeven niet te betalen maar ze krijgen ook gewoon niets, ze berekenen een negatieve rente aan de grote spaarders, dus ook aan de pensioenfondsen… Dus banken stelen van uw pensioengeld, om de negatieve rente die ze zelf betalen te compenseren. De negatieve rente heeft dus ook gevolgen voor uw (toekomstige) pensioen.

Wat betekent dit wel, als het niet het einde is van het rentebankieren? Het betekent dat banken doodsbenauwd zijn voor de gevolgen van een verdieping van de crisis. Want dan zou wel eens kunnen blijken dat de ‘stresstest’ nog veel te mild is geweest, omdat er dan veel meer leningen oninbaar zijn dan men in die test had ingeschat. Dan is het vanuit het belang van die banken geredeneerd essentieel dat ze geld beschikbaar hebben om aan hun terugbetalingsverplichtingen naar de spaarders en anderen die geld aan de bank hebben toevertrouwd te kunnen voldoen.

https://biflatie.nl/artikelen/rente/neg ... t-de-norm/
In een wereld vol problemen is de moeilijkste taak aandacht krijgen voor oplossingen

Plaats reactie