Target2 is de graadmeter van de Eurocrisis

In de sectie 'brainstorm' kunnen geen nieuwe onderwerpen aangemaakt worden, antwoord en dialoog kan wel. In deze sectie wordt hierin de vrijheid gelaten, op basis van 'ad random' berichten trachten we de situatie anders te belichten, hoe verhoudt de theorie zich tot de praktijk? Een monetaire reset impliceert een mentaliteitswijziging, de praktijk leert dat dit toch niet zo eenvoudig is dan de theorie laat vermoeden.
Plaats reactie
Werner
Site Admin
Berichten: 185
Lid geworden op: 28-07-2014 09:31

Target2 is de graadmeter van de Eurocrisis

Bericht door Werner » 28-01-2015 11:28

Target2

Target2 is één van de grootste betalingssystemen in de wereld. Het regelt de betalingen tussen 1003 verschillende banken in de eurozone. Het doel van Target2 is om de betalingen tussen deze banken zo soepel mogelijk te laten verlopen. Transacties worden real-time verwerkt. Op een dag vloeit er gemiddeld €2,500 mrd door het Traget2-systeem. Het voordeel voor banken van het Target2-systeem is dat zij hun liquiditeit kunnen optimaliseren. Banken kunnen bijvoorbeeld limieten stellen aan de hoeveelheid liquiditeit die de bank verlaat. Als een bank iets meer liquiditeit wil, dan laat het minder betalingen de bank uitgaan. Dit betekent dat als een persoon in Griekenland een overboeking doet naar een persoon in Nederland, dat de bank in Griekenland het geld kan behouden. Het geld arriveert tegelijkertijd in Nederland. De nationale banken leggen het verschil bij. De Nederlandse centrale bank heeft hierdoor een vordering op de Griekse centrale bank. De Griekse centrale bank heeft op zijn beurt een vordering op de Griekse bank die de uitstroom van liquiditeit tegenhield. Als de Griekse bank het geld laat gaan, dan verdwijnt de vordering weer. Door het Target2-systeem is er ook een graadmeter ontstaan voor de intensiteit van de eurocrisis. Hoe groter het bedrag dat centrale banken immers hebben voorgeschoten, hoe groter de problemen in de eurozone.

Target2-balans

In de volgende grafiek ziet u hoeveel de verschillende nationale centrale banken van elkaar te goed hebben. Op het hoogtepunt van de eurocrisis had Duitsland ruim €700 miljard te goed van de andere centrale banken. Spanje moest nog €400 miljard betalen. Nederland kreeg nog €150 miljard. Sindsdien is de situatie in Europa aan het herstellen. Duitsland heeft ongeveer €350 miljard gekregen en Spanje heeft ongeveer €200 miljard betaald. Het bedrag dat Nederland nog tegoed had, is volledig afbetaald. In de grafiek is ook te zien dat de huidige situatie nog verre van normaal is. De eurocrisis is zonder twijfel nog niet over.

Afbeelding

Beleggen

Target2 is voor de belegger interessant om te volgen. Stel dat de aandelenmarkt onderuit gaat uit angst voor het uit elkaar vallen van de eurozone en tegelijkertijd verbetert de Target2-balans. Dan is dit een teken om te gaan beleggen in de eurozone. Beleggers zijn immers aan het overdrijven. Dit zou helemaal geen vreemde gedachte zijn. Kijken naar hoe Target2 ervoor staat, is rationeel en beleggen op de aandelenmarkt kan soms heel irrationeel zijn. Wanneer er beleggingskansen ontstaan uit de data van Target2 zal ik mij uiteraard melden.

https://www.lynx.nl/blog/target2-de-gra ... urocrisis/
In een wereld vol problemen is de moeilijkste taak aandacht krijgen voor oplossingen

Plaats reactie