(20) Had Einstein gelijk?

Deze sectie is voorbehouden om te 'brainstormen', dit doen we op basis van een zelfonderzoek dat reeds heeft plaatsgevonden. Alles staat open voor dialoog, finetuning, verwerping en/of verdere ontwikkeling. Een monetaire reset is als een sleutel' die toelaat onze samenleving fluweelzacht te transformeren, van 'monopoly' naar sociaal duurzaam'. Aan de hand van vereenvoudigde modellen ontbloten we de 'tragische absurditeit' van onze hachelijke positie, bijna ongeloofwaardig maar toch waar.
Plaats reactie
Werner
Site Admin
Berichten: 185
Lid geworden op: 28-07-2014 09:31

(20) Had Einstein gelijk?

Bericht door Werner » 20-09-2014 10:04

Intermezzo

Einstein liet weten dat je een probleem niet kan oplossen met de denkwijze die het heeft veroorzaakt, een stelling die de interesse wekt en tot diepgaander reflectie genoopt. Toegepast op de economische crisis brengt het ons tot 'bilflatie', het evenwichtig gebruiken van zowel inflatie als deflatie om onze economie te sturen, geen OF/OF maar een EN/EN verhaal. Als we dit als basis nemen dan is een continu inflatoire economie als het 'mismeesteren' van onze economie, de indringende vraag stelt zich of we dit ook kunnen bewijzen? En sterker, kunnen we deze 'mismeestering' ook herstellen om vervolgens de draad terug op te nemen?

Afbeelding

Opdracht

Het 'fractional reserve banking system' is een methode die toelaat om geld te scheppen uit het niets, het betekent finaal dat mensen geld op de rekening hebben maar het geld is fysiek niet aanwezig. Op z'n zachtst gezegd leidt het systeem tot nogal wat maatschappelijke frictie, door velen wordt dan ook gepleit voor de terugkeer naar een 'full reserve banking system'. Het valt te betwisten of dit een goede zaak is, dit is irrelevant binnen de context van deze oefening. De eenvoudige vraag stelt zich of we al het zogeheten 'schijngeld' terug kunnen materialiseren en daarbovenop alle schulden herleiden tot nihil zonder koopkracht- en/of kapitaalsverlies? De vingerwijzing van Einstein helpt ons, het antwoord is positief.

Bewijs

Volledig in de ban van Einstein maken we het zo eenvoudig mogelijk, aan de hand van een vereenvoudigd model kunnen we de bewijslast aanleveren. Als inflatie leidt tot het probleem dan wordt deflatie logisch om het op te lossen, dit passen we toe op een willekeurige consolidatie. In de kolom (IV) zien we per rekening een symbool, de schulden (S) en vorderingen (K) zijn gelijk aan elkaar, alle monetaire elementen vormen de totale geldhoeveelheid (M) en de overige elementen behoren tot (Q). De geldhoeveelheid bestaat uit fysiek geld (MF), het schijngeld (MS) is de hoeveelheid die we willen materialiseren. Een beeld zegt meer dan duizend woorden:

Afbeelding

Conclusie

Het verdict is eenduidig, door toepassing van deflatie kunnen we met wiskundige precisie voldoende neutraal geld genereren om (1) het schijngeld te materialiseren en (2) alle schulden aflossen zonder koopkracht- en/of kapitaalsverlies. Anders gezegd, het is technisch mogelijk om een situatie te creëren die voorafgaat aan het probleem, bijgevolg kunnen we de stelling van Einstein bevestigen. En dit is wellicht een harde dobber, het wil ook zeggen dat we ons bezig houden met problemen die niet bestaan wanneer we een andere denkpiste volgen, een pleidooi voor biflatie mag dan ook gepast zijn. En niet enkel gepast, als ethiek nog enige waarde heeft, is het zelfs hoogst noodzakelijk. Het bewijs staat op zich maar hoe gaan we hier vervolgens mee om? We kiezen er bewust voor om de bewijslast te laten zoals het is, de verwerking van het neutrale geld laten we aan uw verbeelding en besluiten in een Einsteinsiaanse modus, een vooroordeel is moeilijker te splitsen dan een atoom.

(19) vorige
(21) volgende
In een wereld vol problemen is de moeilijkste taak aandacht krijgen voor oplossingen

Plaats reactie