(14) Voorwaardelijke lotto

Deze sectie is voorbehouden om te 'brainstormen', dit doen we op basis van een zelfonderzoek dat reeds heeft plaatsgevonden. Alles staat open voor dialoog, finetuning, verwerping en/of verdere ontwikkeling. Een monetaire reset is als een sleutel' die toelaat onze samenleving fluweelzacht te transformeren, van 'monopoly' naar sociaal duurzaam'. Aan de hand van vereenvoudigde modellen ontbloten we de 'tragische absurditeit' van onze hachelijke positie, bijna ongeloofwaardig maar toch waar.
Plaats reactie
Werner
Site Admin
Berichten: 185
Lid geworden op: 28-07-2014 09:31

(14) Voorwaardelijke lotto

Bericht door Werner » 09-09-2014 14:03

Uit het niets

Aangezien geld uit het spreekwoordelijke ‘niets’ komt, kan er strikt economisch ook nooit een schaarste aan geld zijn. De neutraliteit van geld toont ons dat er geen direct verband bestaat tussen de goederen en de geldhoeveelheid, een stelling die enige reflectie genoopt, net zoals nuancering opdat we geen appelen met peren gaan vergelijken. Aan dit debat gaan we nu voorbij en richten onze aandacht op het schuldencomplex. In een vereenvoudigd model kunnen we diverse dynamieken transparant maken, het ‘oplossen’ van het schuldencomplex kan op verschillende manieren, enerzijds kunnen we via deflatie neutraal geld genereren uit de reeds bestaande geldhoeveelheid, veel eenvoudiger is om neutraal geld toe te voegen. Beide opties zijn technisch mogelijk en leiden tot hetzelfde resultaat, dit kunnen we vangen in een beeld:

Afbeelding

Zoals het beeld aangeeft betreft een reset van het schuldencomplex slechts een boekhoudkundige ingreep. De schuldenaars ontvangen neutraal geld op een transitrekening, dit wordt doorgeboekt naar de schuldeisers op een daartoe bestemde rekening (ic sociaal duurzame kas M3). De reden hiervoor is vrij eenvoudig, als we een sociaal duurzame economie ambiëren dan hebben we ook middelen nodig om deze transformatie richting te geven, door toevoeging van deze nieuwe rekening worden we hier attent op gemaakt. Via bewustzijnscampagnes, herscholing en andere communicatiemiddelen kunnen we dit transformatieproces in goede banen leiden.

Voorwaardelijke lotto

In het verlengde van het ‘oplossen’ van het schuldencomplex ontbloten zich vrijwel automatisch nog een aantal opties, soortgelijk aan de implementatie van een ‘sociaal duurzame kas’ kunnen we suggestief ook denken aan een zogeheten ‘voorwaardelijke lotto’. Een ‘voorwaardelijke lotto’ bouwt verder op het idee dat geld neutraal is, waar de ‘tabula rasa’ zich beperkt tot het schuldencomplex, is er geen restrictie om ook andere onzekerheden weg te nemen. Immers, onze liquiditeitsvoorkeur wordt vooral bepaald door ‘onzekerheid’, een gegeven dat kan leiden tot de zogeheten ‘pik- en graaimentaliteit’ en allerhande neveneffecten die daar traditioneel bij horen. Ook het idee van een ‘voorwaardelijke lotto’ werkt als een katalysator bij de transformatie naar een sociaal duurzame samenleving.

Eenvoud

Het idee van een monetaire reset is op zich bijzonder te noemen, naarmate we dit concept integreren ontdoen we ons tegelijkertijd van allerhande complexiteiten zoals eigen aan de hedendaagse systeemconfiguratie. Op deze manier transformeert onze wereld van ‘geldafhankelijk’ naar ‘geldonafhankelijk’ waardoor we economie terug als een sociale wetenschap kunnen zien, een wereld waarin ‘mens en milieu’ centraal staat. Het idee van een ‘voorwaardelijke lotto’ is principieel eenvoudig, dit in tegenstelling tot het ‘lotto effect’ waar mensen geneigd zijn hun geld te ‘verbrassen’. In ons geval krijgt iedereen een bepaald bedrag op de rekening op voorwaarde dat deze ook op een sociaal duurzame manier besteed worden. In technische zin is deze boeking eenvoudig en transparant, zijnde credit ‘voorwaardelijke lotto’ (ic EV4) aan debet ‘kas voorwaardelijke lotto’ (ic M4).

Afbeelding

Ook hier dienen we op te letten dat we niet in een soort van chaosdenken verzanden, het idee heeft een transformerende werking met als doel een co-creatieve modus operandi te bekrachtigen. In andere woorden, in een geldgedreven maatschappij zal dit idee anders onthaald worden dan wanneer een sociaal duurzame mentaliteit gangbaar is. De voorwaardelijkheid is dan ook niet te zien als een beperking en/of als machtsmiddel zoals dat maar al te vaak gedacht wordt, het heeft tot doel zelfredzaamheid en spontane solidariteit te bevorderen. Het geeft ons terug meer zekerheid over onze toekomst, net zoals het ruimte schept om dit transformatieproces fluweelzacht te laten verlopen. Ook hier mag het voor zich spreken dat transformationeel leiderschap aan de orde is, net zoals herscholing en bewustzijnscampagnes. Ook dit idee behoort tot het brede spectrum van een monetaire reset, een totaalpakket dat zich specifiek richt op het ‘kantelmoment’, van ‘monopoly’ naar ‘sociaal duurzaam’ waartoe iedereen wordt uitgenodigd, zowel vriend als vijand.

Vingerwijzingen

Een monetaire reset is een zeer breed begrip en activeert een transformatieproces waarvan we het laatste misschien nog niet eens kunnen bevatten, het opent een poort naar een wereld met wellicht nieuwe problemen maar op z’n minst kunnen we ons ontdoen van een aantal obstakels die eigen zijn aan een geldgedreven wereld zoals we die heden ervaren. Bijzonder is het feit dat een monetaire reset principieel zeer eenvoudig is, hierdoor wordt het makkelijker om meer mensen te charmeren om hierover te willen nadenken. Zoals altijd vergen innovatieve concepten een incubatieperiode, in de eerste plaats een denkoefening opdat het idee zich verder kan ontwikkelen met in het verlengde de praktische toepassing. Veel vragen staan nog open, belangrijk voor nu is het proces op gang te brengen en uit te nodigen tot co-creatieve samenwerking. Een monetaire reset raakt aan zowat alle aspecten binnen onze samenleving, een aantal vingerwijzingen geven richting aan dit proces.

(1) Het gaat niet om geld

Zo de stelling luidt ‘het gaat niet om geld’ is de voorwaardelijke lotto geen middel om overconsumptie te wakkeren dan wel z’n tegengestelde. De eenvoudige bewustwording dat er binnen een economie nooit sprake kan zijn van een schaarste aan geld, laat toe om onze visie over geld te transformeren, niet in het minst neemt het bepaalde onzekerheden weg waardoor een co-creatieve modus operandi zich kan doorzetten. Tenzij we dit willen ontkennen, levend in een (over)consumptiemaatschappij is – binnen deze context - elke verwijzing naar het spel van vraag en aanbod quasi irrelevant. In metaforische zin kunnen we de voorwaardelijke lotto vergelijken met een overdosis zoals dat voor een drugsverslaafde geldt, het maakt ons bewust dat het zogeheten ‘economische grensnut’ al lang overschreden werd. Deze stelling behoeft geen extra betoog, het aantal werken dat hierover deskundig rapporteert, vergt inmiddels reïncarnatie om ze allemaal te kunnen lezen, we doen er dan ook goed aan om de krachten te bundelen en deze werken maatschappelijk te valoriseren. Hoe dan ook, het is en blijft een menselijke keuze, aan middelen en kennis ontbreekt het geenszins, een monetaire reset biedt slechts een helpende hand om dit proces te versnellen, zij het bedachtzaam en in milde overreding.

(2) Koopkrachtpariteit

In het verlengde van de ‘tabula rasa’ en de ‘voorwaardelijke lotto’ wordt het ook mogelijk om de koopkrachtpariteit te synchroniseren op een louter technische manier. De koopkrachtpariteit vergelijkt de levensduurte waardoor loonkloven tussen landen genuanceerd dienen te worden. Iemand kan bv 5 stuks kopen met 100, dezelfde 5 stuks kosten elders misschien 1000 waardoor het loon nominaal hoger ligt, in relatieve zin is er geen verschil. De Big Max Index geeft hiervan een vereenvoudigde weerspiegeling, een monetaire reset laat toe om dit alles te synchroniseren. Op deze manier kan het redelijke evenwicht in versneld tempo gerealiseerd worden waardoor allerhande spanningsvelden geneutraliseerd kunnen worden. Een evenwichtig gebruik van zowel inflatie als deflatie zijn hiervoor noodzakelijk, ook dit is onvergelijkbaar anders dan een eenzijdig inflatoire economie. Mondiaal co-creatieve samenwerking en een deugdelijk monetair beleid zijn ook hier als voorwaarden te stellen, afgewogen tegen de sociale impact bestaat er geen twijfel dat de totale wereldbevolking hierbij gebaat is. Wanneer we de koopkrachtpariteit synchroniseren dan wordt het ook mogelijk om de typisch economische conjunctuurcycli te overstijgen, dit in lijn met wetenschappelijke studies die stellen dat een hogere vorm van organisatie stabieler is dan de onderliggende fragmenten. De stelling ‘de som is groter dan het geheel’ is hierop van toepassing, een monetaire reset maakt deze stelling praktisch toepasbaar en inzichtelijk.

(3) Schulden

Als we de ‘voorwaardelijke lotto’ als optie overwegen dan wordt het ook duidelijk dat ‘schulden’ in een heel ander perspectief komen te staan, in zekere zin kunnen ze verdwijnen uit het wereldbeeld. Immers, waar schulden nu nog gezien worden als de toekomst naar het heden halen dan wordt hier deze dynamiek omgedraaid. De ‘voorwaardelijke lotto’ is immers te zien als het traditionele spaargeld, extra leningen komen hierdoor principieel te vervallen en door de voorwaardelijkheid gaan we sociaal duurzaam investeren. Ook hier betreden we een zogeheten ‘overkoepelende waarheid’, aangezien geld op zich oneindig is, hoeven we hiervoor geen strijd te leveren. Ook het element ‘sparen’ krijgt hierdoor een andere invulling, sparen is immers vaak een gevolg van onzekerheid, het zich indekken tegen toekomstige risico’s. De ‘voorwaardelijke lotto’ neemt deze onzekerheid weg, niet zozeer als het einde van dit verhaal maar als een katalysator in heel dit transformatieproces.

(4) Schuldbemiddeling

In onze hedendaagse samenleving wordt nogal wat tijd gespendeerd aan schuldbemiddeling, door de ‘voorwaardelijke lotto’ kan dit proces omgedraaid worden. Langs de ene kant neemt dit tal van kopzorgen weg, langs de andere kunnen deze mensen ingezet worden om het transformatieproces te begeleiden. De insteek wordt dan totaal anders, sociaal duurzaam investeren werkt preventief waardoor mensen niet in uitzichtloze posities verzanden. We kunnen hier denken aan extra opleidingen opdat steeds meer mensen een co-creatieve modus operandi aannemen, op deze manier kan het proces zich geleidelijk doorzetten.

(5) Basisinkomen

Zoals we weten bestaan er nogal wat nobele plannen om onze maatschappij anders in te richten, een monetaire reset is als een ‘blanco cheque’ om deze ook door te voeren. Anders gezegd, het is niet zo dat we deze plannen nog moeten bedenken, het is wel zo dat een aantal obstakels de implementatie belemmeren. Het oplossen van de schulden gecombineerd met het idee van een voorwaardelijke lotto biedt nieuwe en realistische perspectieven, zo kunnen we denken aan de plannen om een basisinkomen in te voeren. Kortom, de sociale impact van een monetaire reset is van die orde dat het ons als mensen niet onberoerd kan laten, het valt dan ook moeilijk om te ontkennen dat we als maatschappij voor een aantal zwaarwichtige keuzes staan.

(6) Rente

Deze vingerwijzing mag misschien het ongeloof tarten, zoals we nu weten werkt rente als een stoorzender in het huidige bestel wat leidt tot een continu inflatoire economie en bijhorende scheeftrekkingen. We weten ook dat onze economie modulair opgebouwd is, rente kan derhalve – technisch gezien - zonder probleem geschrapt worden. Stel echter dat we rente bewaren als een belasting, wat zou er dan gebeuren? Wat bedoelen we? Een wilde suggestie zou kunnen zijn dat we enkel rente betalen op het geld dat op onze rekening staat, langs de andere kant ontvangen we geen rente. Een dergelijke dynamiek zou betekenen dat geld veel sneller gaat rollen, we betalen immers niet graag belastingen. Deze suggestie mag misschien als totaal absurd gepercipieerd worden, wat we vooral willen aangeven is dat dit alles een kwestie van afspraken is, finaal gaat het niet om geld maar hoe we met z’n allen willen samenleven.

Deze vingerwijzingen zijn niet limitatief, we kunnen ons bijvoorbeeld nog de vraag stellen wat er nu met de Euromillions gaat gebeuren, het antwoord is echter voorspelbaar. De finale boodschap is dat het op zich eenvoudige idee van een ‘voorwaardelijke lotto’ gigantisch veel tijd vrij maakt die we anders kunnen benutten. We hebben immers nog heel wat werk om onze economie te herstellen en dat met respect voor fundamentele mensenrechten, een ethische upgrade is dan ook in de maak, net zoals wenselijk al we onszelf volwassen willen noemen. Het zou een democratie onwaardig zijn moesten we allerhande nobele alternatieven negeren en de bevolking extra belasten, volledig tegengesteld aan dat wat we als evolutionair logisch kunnen beschouwen.

(13) vorige
(15) volgende
In een wereld vol problemen is de moeilijkste taak aandacht krijgen voor oplossingen

Plaats reactie